Kommuneplan forsiden

8.6.L2 Nr. Kongerslev

Mål

Målet er at sikre Nr. Kongerslevs særlige karakter, som en (slynget) vejby, hvor landsbygadens forløb følger det landskabelige terræn.

Målet er endvidere at skabe mulighed for etablering af et mindre boligområde i den sydlige del af landsbyen.

Anvendelse

Nr. Kongerslev skal fastholdes som en blandet landsbybebyggelse med plads til både boliger, landbrugsdrift, mindre erhverv og andre funktioner, som naturligt kan passes ind i landsbymiljøet.

Byggemuligheder

Af hensyn til Nr. Kongerslev landsbykarakter er det kun muligt at bygge enkelte nye boliger og kun i det omfang, de kan indpasses i den eksisterende landsbystruktur.

Dog er der mulighed for at etablere et mindre nyt boligområde med op til 7 parcelhuse i den sydlige del af byen i sammenhæng med det eksisterende boligområde ved Højmarken og Møllebakken.
Det nye boligområde vejforsynes fra Landmandsgade, syd for det eksisterende beplantningsbælte, der samtidig udvides i bredden med 5 m.
Mod vest i det nye område udlægges et fællesareal til brug for eksempelvis et overdække eller en hytte med bålplads m.m., som kan anvendes til byens arrangementer og/eller fri leg.
Der etableres et stiforløb, så det er muligt at færdes fra Sigsgaardsvej mod syd ind gennem det nye område, over fællesområdet og sikkert ud til Landmandsgade. Herved skabes en ”stisløjfe”, som beboere i byen kan anvende som rekreativ rute.

8013 Kongerslev 600 Hele Sti2

Skitse over nyt boligområde.
Miljø

Virksomheder må ikke påføre omkringliggende boliger væsentlige miljømæssige gener.

Arkitektur - Byrum og landskab

Gårde og bygninger ligger langs vejen, der følger det kuperede terræn og slynger sig igennem landskabet som en slynget vejby.

Byens egentlige centrum opfattes som Landmandsgade på strækningen fra Dalsgårdsvej og til området ved skolen.

Landsbyens bebyggelse er meget varieret i alder, stil, skala, farver og
materialer. Bygningernes beliggenhed og skala afslører, at byen har haft en storhedstid. Bevaringsværdige bygninger er pt. ikke kortlagt i Nr. Kongerslev. Eventuel bevaringsværdi kan fastlægges via SAVE-metoden (Survey of Architectural Values in the Environment).

Inde i byen langs Landmandsgade er det de ældre bygninger, der præger byens rum. Vigtige enkeltbygninger er kirken, det 2-etagers hus lige overfor Dalsgaardsgade og Harrildsgård.

Det visuelle indtryk er en meget tæt og kompakt landsby, hvilket skyldes bebyggelsesstrukturen, hvor alle bygninger forholder sig til gaden. Dog er udtrykket åbnet op flere steder, hvor bygninger er fjernet, eksempelvis øst for kirken, hvor 2 gårde er revet ned.

Øst for bygaden og syd for Sigsgårdsvej ligger et parcelhusområde udbygget over en længere årrække.

Kirken ligger, omgivet af kirkegården, som byens højeste lokalitet. Kirkegården er omkranset af høje løvtræer. Neden for kirken ligger byens park og fællesområde.

Helhedsindtrykket af landsbyen er grønt. Byen har enkelte større træer og trægrupper, hvoraf de mest markante knytter sig til jorderne omkring kirken og til de største og ældste gårde. Læbæltet i den sydlige del langs Kongerslevvej og læbæltet syd for den nye udstykning er ligeledes markante eksempler på det grønne.

Uanset hvilken retning man kommer fra, er der inden man kommer ind i landsbyen flotte kig over landskabet. Når man først er i landsbyen, oplever man ikke landskabet. Undtaget herfra er bebyggelsen på nordsiden af Sigsgaardsvej, som har udsigt over engene.

Nrkongerlsev Skraafoto Red
Skråfoto af den centrale del af Nr. Kongerslev.
23-08-2021
Anvendelse
Åben-lav boligbebyggelse
Tæt-lav boligbebyggelse
Landsbyområde
Butikker til lokalområdets forsyning
Uddannelsesinstitutioner
Sundhedsinstitutioner
Daginstitutioner
Døgninstitutioner
Kulturelle institutioner
Tekniske anlæg
Anvendelsen er specificeret i Bilag A.
* Bruttoetageareal: Max. 1.200 m² pr. dagligvarebutik og max. 500 m² pr. udvalgsvarebutik Se uddybende vilkår i retningslinie 7.1.5
** Bruttoetageareal: Max. 250 m² pr. butik Se uddybende vilkår i retningslinie 7.1.6
Byggemuligheder
Bebyggelsesprocent: Max. 30
Etager: Max. 1 plus udnyttet tagetage
Højde: Max. 8,5 m (gælder ikke landbrugets driftsbygninger)
Miljø
Miljøklasse 1-3, se Bilag A
Arkitektur - Byrum og landskab
Bebyggelse skal i skala, formsprog og materialevalg tilpasses den stedlige byggeskik.
Rumskabende bebyggelse, eksempelvis skole, 2-etagers hus på Landmandsgade 33, Harrildsgård på Landmandsgade 41 skal bevares
Bevaringsværdige bygninger skal sikres.
Byens grønne udtryk skal bevares.
Grøn struktur ved kirken og landsbyparken skal fastholdes.
Læbælter langs Landmandsgade og syd for det nye boligområde skal bevares. Dog kan den østligste del nedlægges ifm. den nye udsyykning.
Alle grunde skal have grøn afskærmning mod det åbne land.
Der skal etableres et grønt fælles udendørs område i det nye boligområde.
Udsigter til det åbne land skal sikres, særligt nord for Sigsgaardvej, vest for kirken samt fra Dalsgårdvej.
 
Trafik - Veje og stier
Det nye boligområde skal vejforsynes fra Landmandsgade.
Der skal etableres stiforbindelse efter princippet som vist med gult på "Skitse over nyt boligområde."